Boerenkool recept

Het boerenkool recept wordt vaak van moeder op kind overgedragen. Toch weten veel mensen niet meer precies hoe je een lekkere boerenkool kan maken. Daarom vind je hier het boerenkool recept, evenals varianten op het standaardrecept. Boerenkool maken is erg simpel. Iedereen kan boerenkool maken, ook beginnende kokers. Je hebt weinig nodig voor boerenkool, maar het gerecht is tegelijkertijd wel erg voedzaam en gezond.

Het boerenkool recept
Je hebt maar weinig ingrediënten nodig voor een standaard boerenkool recept. Wanneer je voor vier personen kookt, heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 1,5 kg aardappelen (liefst kruimige aardappelen)
- 600 gram boerenkool (gesneden, dus zonder steeltjes)
- 100 milliliter melk
- één of twee Gelderse rookworsten
- pakje jus
- zout en peper

Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Doe de aardappelen samen met de boerenkool in een pan met ruime hoeveelheid water. Laat de aardappelen en boerenkool gedurende ongeveer twintig minuten gaar koken. Giet vervolgens de aardappelen en boerenkool af en gebruik een stamper om de aardappelen fijn te stampen. Zorg ervoor dat er geen harde stukjes overblijven, zodat je dus een mooie, gladde aardappelpuree krijgt.

Voeg de melk toe en meng de boerenkool met de aardappelen. Breng het geheel op smaak met zout en peper. De rookworsten moeten worden opgewarmd volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Boerenkool is erg lekker samen met jus.

Varianten op het boerenkool recept
Het boerenkool recept hierboven is het standaardrecept voor een boerenkool stamppot. Natuurlijk kun je zelf aanpassingen doen aan dit boerenkool recept. Zo is het erg lekker om boerenkool samen met zilveruitjes te eten. De zure zilveruitjes geven een smakelijk contrast met de boerenkool. Voor hetzelfde effect kun je de boerenkool ook besprenkelen met wat azijn.

Als vervanging van de rookworst kun je ook kiezen voor spekreepjes of een biefstukje. De boerenkool kan rijker gemaakt worden door een fijn gesneden ui te mengen met de boerenkool. Een Oosters boerenkool recept is boerenkool met drie tot vier teentjes knoflook en twee eetlepels rode wijnazijn.

Varieer en experimenteer met de ingrediënten om nieuwe, smakelijke boerenkoolgerechten te ontdekken. De pittige kool smaak van de boerenkool zelf gaat erg goed samen met veel verschillende kruiden en groenten.