Boerenkool met worst

Tijdens een koude winter gaat er niets boven boerenkool met worst. Dit oud-Hollandse gerecht staat tijdens de winter al jaren op het menu bij Nederlandse families. Boerenkool met worst is erg makkelijk te bereiden. Zelfs iemand die nog vrijwel nooit heeft gekookt kan zonder moeite boerenkool met worst maken. De bereiding duurt ongeveer een half uur. Dit half uur bestaat overigens vooral uit het koken van de boerenkool en aardappelen. Er zijn weinig handelingen nodig voor de bereiding. Hieronder volgt een makkelijk recept voor boerenkool met worst.

Recept boerenkool met worst
Boerenkool met worst is lekker en tegelijkertijd ook voedzaam. Je hebt de volgende ingrediënten nodig om voor vier personen boerenkool met worst te maken:
- 1,5 kilogram aardappelen (liefst enigszins kruimig)
- 600 gram fijngesneden boerenkool
- 100 milliliter melk
- één of twee Gelderse rookworsten
- peper en zout
- een pakje jus

Schil eerst de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen samen met de boerenkool in een pan met een ruime hoeveelheid water. De aardappelen en boerenkool is na ongeveer twintig minuten koken gaar. Proef eventueel tussendoor om er zeker van te zijn dat de boerenkool lang genoeg gekookt is.

Gebruik een stamper om de aardappelen fijn te stampen. Zorg dat de aardappelen goed gestampt zijn, anders krijg je een boerenkool met worst met teveel harde stukken. Giet de melk over de boerenkool heen en meng de aardappelpuree zo goed mogelijk met de boerenkool. Breng het geheel op smaak met peper en zout en warm de Gelderse rookworst(en) op volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bereid ook de jus volgens de aanwijzingen op de verpakking. Je kunt nu genieten van lekkere boerenkool met worst.

Toevoegingen boerenkool met worst
Boerenkool met worst gaat erg goed samen met zilveruitjes. De smaak van de zilveruitjes gaat prima samen met de pittige koolsmaak van de boerenkool. Je kunt hiervoor ook azijn gebruiken. Besprenkel de boerenkool rijkelijk met de azijn voor een goede smaak. Een andere smakelijke toevoeging is een versnipperde ui. Vermeng de ui met de boerenkool. De ui geeft de boerenkool met worst een extra lekkere smaak.