Boerenkool koken

Boerenkool koken is erg makkelijk en kost weinig moeite. Hoe lang je boerenkool moet koken hangt van een paar factoren af. Boerenkool die fijn gesneden is, zal sneller gaar zijn dan boerenkool die nog aan de struik zit. Ook de hoeveelheid boerenkool die je in de pan doet bepaalt deels hoe lang je de boerenkool moet koken. Je kookt boerenkool in een ruime hoeveelheid water. Wanneer je boerenkool stamppot gaat maken, kun je de aardappelen samen met de boerenkool in één pan koken.

Hoe lang boerenkool koken
Je kookt boerenkool tot de boerenkool zacht en goed te eten is. Een pan vol boerenkool kook je in ongeveer 30 minuten gaar. Toch is het vaak ook al genoeg om de boerenkool slechts 20 minuten te koken. Zeer fijn gesneden boerenkool kan al in 15 minuten gaar gekookt worden. Je kunt de boerenkool tussendoor proeven om te bepalen of je de boerenkool nog langer door wilt koken.

Recept boerenkool koken
Het standaardrecept voor boerenkool koken is erg simpel. Je hebt de volgende ingrediënten nodig om boerenkool voor vier personen te koken:
- 1,5 kilogram aardappelen
- 600 gram fijn gesneden boerenkool
- 100 milliliter melk
- zout en peper

Snij de aardappelen in gelijke stukken. De aardappelen vervolgens samen met de boerenkool koken in een ruime hoeveelheid water. Het geheel moet ongeveer 20 minuten gekookt worden. Proef zo nu en dan om te bepalen of de aardappelen en boerenkool gaar zijn. Stamp de aardappelen na het koken fijn met een stamper. Doe dit zorgvuldig, zodat je een gladde aardappelpuree krijgt. Voeg 100 milliliter melk toe en meng de aardappelen goed met de boerenkool. Breng het geheel op smaak met wat zout en peper.

Boerenkool is erg lekker met zilveruitjes en/of azijn. Ook kun je variëren bij het boerenkool koken door kruidenkaas te mengen door de boerenkool. De boerenkool wordt hierdoor lekker romig.

Vlees bij boerenkool
Ga je boerenkool koken, dan is het lekker om ook een rookworst op te warmen. Rookworst is het traditionele stukje vlees bij boerenkool, maar ook een gehaktbal of spek is erg lekker samen met boerenkool. De spek kun je in kleine stukjes vermengen met de boerenkool.