Boerenkool invriezen

Boerenkool invriezen is goed mogelijk. Zowel verse gesneden boerenkool als boerenkool die nog aan de struik zit kan ingevroren worden. Boerenkool kan maar kort in de koelkast bewaard worden. Boerenkool aan de struik kan tot ongeveer een week in de koelkast bewaard worden. Gesneden boerenkool is zelfs maar enkele dagen houdbaar in de koelkast. Boerenkool invriezen is dan ook de enige mogelijkheid om boerenkool gedurende een lange tijd te bewaren.

Gesneden boerenkool invriezen
Heb je teveel boerenkool ingeslagen, dan kun je dit prima invriezen. Waar je veel groenten moet blancheren voordat je ze invriest, verschillen hierover de meningen bij boerenkool. Blancheren betekent dat je de groente kort kookt en daarna direct invriest. Dit zou de enzymen die bederf bevorderen doden. De praktijk leert echter dat het bederf niet sneller gaat bij boerenkool invriezen zonder te blancheren.

Gesneden boerenkool kan maandenlang bewaard worden in het vriesvak. De boerenkool verliest geen smaak, maar krijgt zelfs extra smaak. Wanneer je de boerenkool gaat bereiden is het belangrijk om de boerenkool niet eerst te laten ontdooien. Gooi de bevroren boerenkool direct in de pan bij de aardappelen voor de beste smaak.

Ongesneden boerenkool invriezen
Ook ongesneden boerenkool kan prima ingevroren worden. Haal je de boerenkool uit de eigen tuin, spoel deze dan wel voordat je de boerenkool gaat invriezen. Ook ongesneden boerenkool kan maandenlang bewaard worden in de vriezer. Ga je de boerenkool bereiden, dan kan de boerenkool makkelijk kapot worden gemaakt doordat het bevroren is. De steeltjes breek je makkelijk af van de boerenkool.

Invriezen na bereiding
Ook nadat je de boerenkool al bereid hebt, kan het nog ingevroren worden. Laat de boerenkool even afkoelen en stop het vervolgens samen met de aardappel en eventuele worst in een plastic diepvrieszakje. Het is aan te raden om de boerenkool stamppot niet langer dan een week in te vriezen.

Wanneer je de boerenkool wilt eten is het daarnaast verstandig om het eerst rustig te laten ontdooien. Direct opwarmen in de magnetron of pan gaat ten kosten van de smaak en structuur. Het opwarmen zelf duurt in de magnetron ongeveer even lang als opwarmen in de pan. Veel mensen hebben een voorkeur voor opwarmen in de pan boven het opwarmen in de magnetron.